En dygtig underviser

Der er mange ting, der er med til at afstikke en retning i livet. En afgørende ting kan være en dygtig underviser.
Sådan én havde jeg på Billedkunst på HF. Jeg var 18 år, og det var første gang, jeg rigtigt mødte kunsten. Før det, havde jeg haft en engageret og dygtig formningslærer, gået til billedkunst og i det hele taget interesseret mig for området.
Men på det hold fik jeg øjnene op for en hel anden dybde, end blot at være “god til at tegne”.
Der var ikke nok “almindelige” HF-studerende til et hold på min skole, så i stedet var der et VUC-hold om aftenen, hvor jeg var den eneste helt unge.
Vores underviser var Finn Thybo Andersen.
Han gav os baggrundstekster og information og en grundig indføring i kunsthistorien, der gjorde at jeg kunne forstå, hvorfor Beuys udstillede en fedtklump og hvorfor Rothkos enkle billeder er fantastiske.
Jeg læste tekster, jeg ikke nødvendigvis forstod i deres helhed, men jeg forstod nok til at fornemme vigtigheden af dem. Vi lavede projekter, der skubbede mine grænser for udtryk.
På studieturen til Berlin, fordybede jeg mig for første gang i kunstmuseers magiske verden.
De andre på holdet, var mest ældre kvinder, (i hvert fald i en 18årigs øjne…). De var fra en anden kulturkreds, end hvad jeg ellers kendte til. Jeg nød de sociale arrangementer, hvor jeg for første gang smagte oliven, gedeost og cappuccino. (Jamen…. det er altså rigtigt…. Verden har alligevel udviklet sig en del…)

I løbet af året blev Finn Thybo Andersen lektor på Kunstakademiet i København, men han må have været glad for vores billedkunsthold i Himmerland, for vi fortsatte undervisningen som weekendkurser resten af året.
Som jeg husker det, intensiverede det både vores engagement, fordybelse og forståelse.
Jeg husker ikke, at jeg havde samtaler med Finn Thybo udover selve holdundervisningen, så jeg tvivler på, at han vidste, hvor meget han rykkede min forståelse og verdensopfattelse.
Men jeg ved også, at min keramik havde set helt anderledes ud, uden det billedkunsthold.

Engagerede og dygtige undervisere - på ethvert niveau - er en gave.
Jeg må sørge for at genlæse nogle af alle de gode tekster, han gav os.

IMG_20201002_081423416.jpg
IMG_20201002_081448160_MP.jpg
IMG_20201002_081510538.jpg
Forrige
Forrige

Formuleret fylder 10 år

Næste
Næste

Når kreativiteten bliver prøvet