Teknik og Grøn Omstilling

Teknik og materialer

Jeg kan lide tanken om, at arbejdet med keramik grundlæggende er enkelt og jordbundet. Det er et materiale der graves op af jorden, formes og brændes. Det er gjort i tusinder af år - de detaljer jeg tilfører, er det afgørende.
Rent teknisk er der uendelige muligheder, så for at kunne mestre min teknik og bevare fokus på udtrykket, arbejder jeg forholdsvist enkelt. 
Når man arbejder enkelt og fokuseret, får man øje på nuancer i det område man bevæger sig i - og igen åbner der sig uendelige muligheder.

Jeg arbejder med porcelænsler, jeg kan lide det forfinede og samtidig stærke ved materialet. Porcelænet svinder 18% i brændingen - så når jeg synes, jeg har lavet en kæmpe vase, kommer den ud af ovnen og er... lillebitte... 
Men det betyder også, at leret er helt sintret; dvs. tæt eller sammensmeltet. Det kan ikke suge noget vand, heller ikke hvis det ikke er glaseret - derfor tåler det både opvaskemaskine, mikrobølgeovn og frost. Men ikke almindelig ovn.

Mine værker er lavet på drejeskiven, derefter er de fleste bearbejdet på forskellige måder. Det kan være ved at hakke i dem med en kniv, skære dem i stykker og sammensætte dem på nye måder eller ved at trykke og bearbejde leret.

Jeg udvikler og blander selv mine glasurer og ved derfor hvordan de reagerer med hinanden og ændrer sig ved små justeringer i temperaturen jeg brænder til. Alle mine værker er brændt i el-ovn.


Oplæg hos GenJord om bæredygtig keramikproduktion.

Grøn omstilling i keramik

Brændings temeperatur

Jeg har nedsat toptemperaturen på mine brændinger. Der er skruet 40 grader ned - og jeg har så tilpasset mine glasurer til dette.


Ler

Mit primære ler er porcelænsler og alt restler bliver genbrugt - som langt de fleste keramikere gør. Derudover genbruger jeg alt fra glasering, glasurtests og rengøring til f.eks. mine Romkugler kopper.


Emballage

Når jeg sælger keramik i webshoppen, skal det pakkes forsvarligt. Jeg bruger genbrugsemballage fra andre butikker i gaden.


Langsommelighed

Jeg forsøger at være langsom og fylde - proppe faktisk - ovnen helt, inden jeg brænder. Faktisk har langsommelighed alene betydet at jeg har skåret 1/3 af mit el-forbrug. Det betyder også et mere roligt arbejdsflow - og derved færre ting, der går galt.


kWh forbrug

Når jeg fylder min ovn, kan jeg i snit have 105 stykker keramik. Det er en blanding af store fade, kopper, skåle og vaser. Når ovnen er fyldt på denne måde, forbruger jeg 71 kWh for forglødningen og 120 kWh for glasurbrændingen. Det svarer til et kWh forbrug pr. keramikting på 1,8 kWh og en Co2 udledning på 240 g Co2 pr. keramikting.

Til sammenligning er der en udledning fra benzin på 129 g Co2 pr. km i benzinbil. Hvis du kører 2 km i benzinbil, er udledningen altså større end den er for udledningen i forbindelse med brænding af en keramikting.

Brænding i keramikovn