Alkymistens værksted

Tektonika i porcelænsler, med et tyndt lag stentøjsler i stedet for glasur.

Tektonika i porcelænsler, med et tyndt lag stentøjsler i stedet for glasur.

Det er januar og det betyder oprydninger og overvejelser om, hvad året skal bringe.
For mig betyder det også årsregnskab, men det kan altid liiige skubbes lidt, af hensyn til nye, vigtige eksperimenter.

Jeg har tidligere skrevet om, hvordan inspirationen i bund og grund altid har været den samme for mig. Det er de samme grundtanker der huserer, evnen til at omsætte dem til fornuftige idéer og god keramik bliver bare bedre.

Derfor har jeg en del vraggods; poser med forskelligt ler, glasurprøver og spande med gamle glasurer. Alt sammen noget jeg gemmer, i fald jeg skulle bevæge mig i den retning igen.
Nogle gange kigger jeg på mit indtørrede rødler og tænker over dets muligheder. Ligeså med den store kasse med lilla indfarvnings stain, som jeg hjembragte fra England for 15 år siden. Og de to fyldte 10-liters spande med bræk-orange glasur.

Nu er jeg gået i gang med nogle eksperimenter:

- Den bræk-orange glasur bliver blandet med porcelænsler. Hvad eksperimentet skal bruges til, er ikke afklaret. Men tanken er, at når jeg på mine Tektonika bruger rødt stentøjsler i stedet for glasur, er det næste skridt måske at bruge glasur i stedet for ler til selve formerne.

- En kasse med indfarvet ler, bliver brugt til nye eksperimenter med indfarvede, vilde sigter.

- En spand med sort, groft ler afprøves på nogle ”efterårs-eftermiddagslys-stemning-vaser”, (det er også en proces at finde det rigtige navn til værker. Det kan jeg som oftest ikke, før jeg er færdig med at udvikle…)

- Sort porcelænsler afprøves på kopper.

- En masse blå glasurprøver bliver blandet sammen til en ny, dybblå glasur.

- En spand med fin, orange perlemorsglasur, som jeg ikke har nænnet at bruge, fordi den ikke kan genskabes, bliver brugt på nye vaser. Tidligere tænkte jeg, at glasurer og ler, jeg ikke har den præcise opskrift på var dumt at bruge. Men nu tænker jeg faktisk, at det er ret godt at lave noget, der ikke nødvendigvis kan genskabes. Hvordan skulle der ellers kunne komme nye begyndelser til januar næste år?

Der er meget i gang – og det er med at prøve at holde hovedet i balance, så det hele ikke bare bliver til januar-overspringshandlinger, i stedet for brugbare eksperimenter.

Vaser med fin, orange perlemorsglasur. På

Vaser med fin, orange perlemorsglasur. På

De gamle sigter, som jeg vil lave en ny og mere uordentlig udgave af.

De gamle sigter, som jeg vil lave en ny og mere uordentlig udgave af.

Forrige
Forrige

Når kreativiteten bliver prøvet

Næste
Næste

Slået hjem?