Tvelys

Lyset som inspiration til keramik kopper og krus

Min inspiration til keramikken kan komme mange steder fra. Det kan være en fornemmelse fra barndommen, en fascination af hvad leret kan eller en historisk reference. 

Serien Tvelys er forsøget på at gengive en stemning, som himlen viser når den er i forandring. Det er lyset lige før tordenvejr eller lige før skumringen. Når noget mørkt er på vej - kort sagt lyset i forandring.

Jeg vidste hvilken stemning jeg ville vise, men havde ikke ordet for det. Ved at kigge synonymer og oprindelse for ord som skumring, aftenlys, tordenvejr og lignende, fandt jeg frem til ordet Tvelys.
Jeg kendte det ikke på dansk i forvejen - kun det engelske twilight - men synes det er et smukt og fortællende ord. Det indrammer lige præcis det punkt jeg er interesseret i; overgangen mellem to stadier.

Farvespillet er et eksempel på, hvordan jeg aktivt arbejder med fejl. Når man skal bruge en glasur, rører man den op, så den ikke er bundfældet og uensartet i tykkelse. Glasurer kan bundfælde forholdsvist hurtigt, så jeg har nogle gange prøvet at glaseringen ikke blev ordentlig, fordi der var for meget vand i toppen. På et tidspunkt slog det mig, at jeg kunne udnytte fejlen. Det er på den måde, Tvelys er opstået. Jeg har dyppet kopperne i en dårlig oprørt glasur - derved er der en del vand der blander sig med farven, og farvespillet opstår.

Skålene, kopperne og krusene er lavet i porcelænsler på drejeskiven.

Forrige
Forrige

Slået hjem?

Næste
Næste

Limfjorden