Grøn omstilling: Ler

I efteråret 21 begyndte jeg en grøn omstilling, hvor jeg gennemgik alle led af min virksomhed. Målet er at prøve at finde ud af, hvordan jeg kan gøre mit klimaaftryk mindre.
En væsentlig del af mit råvareforbrug er selvsagt leret. Jeg bruger porcelænsler, der er importeret fra England. Ikke af mig direkte, men af et dansk firma. Det betyder, at det er meget store leveringer, der kommer af gangen - så transporten er ikke det helt store problem.
Men jeg ville gerne undersøge, om jeg kunne finde et mere lokalt alternativ eller et alternativ, der ikke skal brændes så højt.

Hele mit æstetiske udtryk er opbygget om den hvide baggrund, som porcelænsleret giver. Derfor har jeg undersøgt forskellige hvide stentøjsler og hvidt lertøj til forskellige temperaturer. Indtil videre ikke med den helt store succesrate. For det første skal det brændes ret højt for at det er sintret, (tæt, så det ikke kan suge vand). Dels er det bare ikke hvidt på samme måde som porcelæn. Resultatet er grumset og det vil betyde at jeg skal ændre hele mit udtryk.
Hvis fokus er brændingstemperaturen, kan jeg ligeså godt sætte temperaturen ned for porcelænet - og så have den rigtige hvide farve. Jeg har sat temperaturen 40 grader ned uden problemer, (ja, jeg brændte virkelig højt!), og næste skridt er at tilpasse glasurerne til endnu lavere temperatur.

Et andet ønske var, at bruge noget mere lokalt ler. Jeg skal ikke selv ud og grave noget op - det ville være håbløst ift. mit forbrug - og helt galt at transportere sig et sted hen i bil for at grave 20 kg op. Det skal komme fra en lergrav i større leveringer.
Når det er dansk ler, er det stort set lig med lertøj. Jeg vil gerne have leret sintret, så straks tænker jeg højtbrændt lertøj - hvilket der jo her i Aarhus og omegn også er en stolt tradition for. Temperaturmæssigt har man bare ikke sparet så meget.
Til gengæld er ALT anderledes end mit sædvanlige porcelæn - glasurer, struktur, udtryk, hvad der teknisk kan lade sig gøre. Giver det mening at starte helt forfra, med alt jeg laver, for at bruge ler, der er gravet op i Danmark? Hm, ikke umiddelbart.

Indtil videre er min mest interessante undersøgelse dette røde lertøj, som jeg har fået fra Petersen Tegl. De graver det op lige ved siden af teglværket i Broager. Der er intet gjort ved leret, det er gravet lige op af jorden - jeg har ikke engang æltet det. Det er fyldt af små sten og kalk. Men der en egen skønhed i det grove, varme ler. Her er det brændt til 1200 grader - jeg er vild med farven og det er dejlig sintret. Men det er lige på grænsen til at det begynder at “koge”.

Foreløbigt er konklusionen, at jeg holder fast i porcelænet, men forsøger at sætte temperauren yderligere ned. Det røde lertøj fra Petersen Tegl er smukt - og når jeg har gået og kigget lidt mere på det, kommer det også til at spille en rolle.

Undersøgelse af lertyper - de to klatter er lertøj, der er helt smeltet. Den hvideste vase er porcelæn.

Kop lavet i rødt lertøj fra Petersen Tegl.

Forrige
Forrige

Skarnskopper

Næste
Næste

Råbrænding